Tijdens het eiwitdieet is het belangrijk om voldoende groenten te eten. Je kunt groenten koken of rauw eten. Maar er zijn veel meer heerlijke manieren om verse groenten te bereiden. Stomen, grillen met wat olijfolie, koken, er een soep van maken of gewoon rauw met of zonder een dipsausje.
We zitten middenin de koude maanden, gelukkig komt de lente eraan! Een typische groente in de lente is andijvie. Maar hoe gezond is deze bladgroente?
Gezond
Gemiddeld bevat andijvie meer mineralen dan andere groenten. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Andijvie ontgift op een natuurlijke manier de lever waardoor het bloed gezuiverd wordt en vetten sneller afgevoerd. Ook heeft andijvie een natuurlijke waterafdrijving, hierdoor verlaten verkeerde stoffen sneller het lichaam. De groente is gezond voor hart, maag en lever. Ook heeft het een positief effect op de nieren en hersenen. Past prima binnen het eiwitdieet. Bevat 17 kcal en 1,2 gram koolhydraten per 100 gram (rauw).
Tips
Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, verlept de groente snel. Koop dus alleen frisse en stevige kroppen. De onderkant van de stronk mag ook niet bruin of vochtig zijn.
Door hetzelfde water kun je andijvie het beste zo snel mogelijk na aankoop eten. In de koelkast is het ongeveer twee dagen houdbaar. Reken per persoon ongeveer 350 gram rauwe andijvie om na bereiding aan de benodigde 200 gram te komen. Andijvie slinkt namelijk behoorlijk!
Andijvie is een nitraatrijke groente. Dit is een gevaarlijke stof die vrij komt als je de groente 2 keer opwarmt. Bewaar daarom nooit restjes en eet het direct na bereiding.
Recept Andijvie met bosui, tomaten en groene pesto
Voor 1 persoon
Voedingswaarde: 307 kcal, 24 gram eiwit, 15 gram koolhydraten, 14,9 gram vet en 9,1 gram vezels
Ingrediënten
300 gram verse andijvie
1 stengel bosui
2 tomaten
1 el olijfolie
2 el verse basilicum
1 tl groene pesto
1 zakje aardappelpuree (SanaSlank eiwitrijk product)
Versgemalen peper
Zeezout
Bereiding
Was de andijvie, snijd de bosui in ringen en de tomaten in stukjes. Verhit de olijfolie in de pan en roerbak hierin de andijvie tot de helft is overgebleven. Giet het overtollige vocht af. Voeg de bosui en de tomaten toe en bak deze kort mee. Voeg de verse basilicum toe en breng verder op smaak met versgemalen peper en zeezout. Bereid ook ondertussen de SanaSlank aardappelpuree volgens bereidingswijze, roer hier 1 theelepel groene pesto doorheen. Roer het andijviemengsel door de aardappelpuree.
TIP! Als je in blok 2 zit kun je per persoon 50 gram kipfilet toevoegen aan het recept. Besmeer de kipfilet dan met pesto en bak dit in 1 eetlepel olijfolie gaar. Laat de pesto door de aardappelpuree dan weg.