Vis is snel, gezond en gemakkelijk voor iedereen. Je kunt het bakken, pocheren, grillen, frituren of er een smakelijke ovenschotel van maken. Beetje sla en klaar!
Het wordt aanbevolen om twee keer per week vis te eten, waarvan één vette vissoort. Vis levert namelijk veel waardevolle voedingsstoffen: eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen. Door de grote hoeveelheid eiwitten in vis past vis eten vanaf blok 2 prima in het eiwitdieet.
Soorten vis
Vis is er in allerlei soorten. De ene soort is mager en de andere soort is vet. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaas, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol eiwitten en bevatten weinig vet en calorieën. De vette en olierijke vissen zijn vissen zoals ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen dat je lijf gezond blijft en je bloedvaten schoon.
Vis en omega 3
De gezonde omega 3 vetten in vette vis verminderen de kans op hart- en vaatziekten en helpen het cholesterolgehalte te laten dalen. Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3 vetten het risico op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen.
Vitamines
Vis zit boordevol vitamines. Er zit namelijk volop vitamine A, D en B12 in vis, waarbij vitamine A en D vooral in vette vis zitten.
Vitamine A is belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en de weerstand.
Vitamine Dzorgt voor stevige botten en tanden, speelt een rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en helpt het voorkomen van een depressie.
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vis en dieet
Vis is heel mager, soms zelfs magerder dan vlees en kip. Kies wel voor de magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. Beperk het gebruik van sausjes, olie en room.