José kookt met meer eiwitten en minder koolhydraten.
Niets zo lekker als soep wanneer je je niet lekker voelt, toch?
Al een paar dagen had ik zin in zelf gemaakte soep, wat kon ik me daar op verheugen!.
Ik kocht in de Spaanse supermarkt, want ik verbleef op dat moment aan de Costa del Sol, verse groenten. Het kwam er niet van om de groenten meteen te snijden, dus had ik die dag, en ook de volgende dag, nog geen soep. Na twee dagen had ik dan eindelijk tijd. Ik sneed de groenten in grove stukken, deed er verse kruiden bij en bracht dit alles in mineraalwater (in Spanje gebruik ik alleen water uit een fles) aan de kook. Het werd een stevige boeren groentesoep. Terwijl de groente gaar kookte rook het zo verrukkelijk in huis, ik kon bijna niet wachten tot ik ervan kon genieten.
Na enkele uren pruttelen vond ik het welletjes en schonk ik de prachtige soep in een grote witte kom. Het was echt super lekker! Ik nam meteen nog een kom.
Ik vroeg me af hoe erg het was om het laatste vocht uit de kom te drinken. Was het tegen de etiquette? Ik houd nl nogal van goede tafelmanieren, zoals in 'Hoe heurt het'. Ik weet bijna zeker dat soep aan tafel uit een kom drinken not done is, tenminste zo heb ik het geleerd. Maar wie zag het? Ik zat in de stralende zon op het terras van een appartement aan zee en ik zat in een luie stoel.
Dus nam ik de kom in beide handen en genoot van de bouillon. Dat was zo lekker, dat kon toch niet ongepast zijn. Iedereen zou uit een grote witte kom moeten drinken, het zou een nieuwe etiquetteregel kunnen worden. Ik bedacht opeens dat al het eten geserveerd zou moeten worden in grote witte kommen, waardoor eruit drinken, lepelen en prikken een goede gewoonte werd. Bovendien is een Kom-maaltijd erg handig en snel te bereiden in deze drukke tijden. Wie wil dat niet. En door gebruik te maken van verse groenten ook nog eens bijzonder gezond!
En zo bedacht ik de (witte) Kom-maaltijd.
Te beginnen bij mijn eigen vegetarische groentesoep die ik in Spanje maakte.
Mooi van kleur en lekker van textuur.
Kom-soep met zon
Eenvoudig te bereiden; gezond en smakelijk;
4 personen hoofdmaaltijd
Voedingswaarde per persoon: 114 kcal, 5,3 gram eiwit, 14,5 gram koolhydraten, 2,3 gram vet, 7,9 gram vezels.
Ingrediënten
Twee liter water
3 (biologische) groenten bouillonblokjes
Bosje peterselie fijngesneden
4 takjes peterselie apart houden voor garnering
Bosje bieslook fijngesneden
Bosje tijm alleen de blaadjes
Rood pepertje ontdaan van zaadjes
7 stengels bleekselderij
Rode (punt)paprika
2 (tros)tomaten
6 flinke wortelen
Halve bloemkool
2 preien
1ui
Zwarte peper uit de molen
Zeezout uit de molen
Bereiding
Snijd de schoongemaakte groenten in grove stukken. Snijd de kruiden fijn.
Doe dit alles in het koude water en breng aan de kook. Laat daarna zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Maak eventueel nog op smaak met peper en zout.
Serveer de soep in grote kommen. Garneer met een klein takje peterselie.
Trek in meer? Neem gerust nog een kom. Drinken mag!
Tip! Lekker met SanaSlank kaascrackers (veel eiwitten, minder koolhydraten)
Groetjes José