Jodium is een belangrijk onderdeel van de schildklier
en hard nodig om dit orgaan goed te laten functioneren. Met behulp van jodium kunnen schildklierhormonen worden geproduceerd, deze zijn weer nodig voor groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Jodium komt van nature voor in zeevis en in kleine hoeveelheden in eieren. Omdat het dus in niet zoveel producten voorkomt wordt jodium toegevoegd aan zout en op die manier weer toegevoegd aan brood en broodproducten zoals crackers en ontbijtkoek. Zout met toegevoegd jodium wordt JoZo zout genoemd en is op die manier dus te herkennen.
Een volwassen persoon heeft per dag 150-300 microgram jodium nodig.
In de schildklier zit een grote hoeveelheid jodium opgeslagen waar je jaren mee kunt doen. Een jodiumtekort valt dus niet zo snel op. Als er echter nauwelijks JoZo zout wordt gebruikt en ook weinig brood of broodproducten worden gegeten kan er een tekort ontstaan. Weinig brood betekent in dit geval minder dan drie sneetjes per dag.
Tekort jodium zorgt er voor dat de schildklier opzwelt en trager gaat werken. Vooral bij kinderen heeft dit grote effecten en kan het leiden tot een groeiachterstand, verminderde leerprestaties en in extreme gevallen zelfs tot dwerggroei.
Een traagwerkende schildklier wordt bij volwassenen gelinkt aan overgewicht.
Teveel jodium is in principe alleen schadelijk bij mensen die al problemen met de schildklier hebben. Toch wordt aangeraden om niet meer dan 600 microgram jodium per dag binnen te krijgen.