Chroom, ook wel chromium, is een relatief onbekend
mineraal. Het speelt in ieder geval een belangrijke rol bij de werking van insuline en daarmee bij de koolhydraatstofwisseling. Vanwege deze functie wordt chroom ook wel de glucosetolerantiefactor genoemd.
Bij personen met diabetes type 2 kan chroom een positief effect hebben op het bloedsuikergehalte en op de afgifte van insuline. Dit geldt niet voor gezonde personen.
Er wordt wel gezegd dat chroom de eetlust kan verminderen maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Chroom komt van nature voor in groente, fruit en volkorenproducten. Daarnaast bevatten vlees en melkproducten ook kleine hoeveelheden chroom.
In Nederland is geen aanbeveling voor chroom vastgesteld. In Amerika wordt 35 microgram aangeraden. Er is in Nederland nog nooit een tekort aan chroom aangetoond. Door gevarieerd en gezond te eten krijgt iemand voldoende chroom binnen.
Ook zijn er geen schadelijke effecten bekend van teveel chroom. Het is wel bekend dat 1 mg chroom nog steeds geen schadelijke effecten geeft.