sluiten x
bewaar login informatie
Wachtwoord vergeten?
REGISTRERENINLOGGEN
SanaSlankOver SanaSlankDieetcoachWebshopNieuwsEiwitdieetNewINShape

Winterse Bietensalade

Nieuws > Amuses & voorgerechten

vrijdag 4 januari 2013

Recept van de maand januari

Van José van Amstel

Bietjes, een typische wintergroente en in de maand januari dan ook volop verkrijgbaar. We kennen allemaal rode bietjes, een niet altijd even geliefde groente, maar wat mij betreft behoorlijk ondergewaardeerd. Geraspte bietjes, daar ben ik het mee eens, die vind ik minder lekker dan de voorgekookte bietjes in de supermarkt. Ik eet ze zelden op die manier. Maar ook de voorgekookte bietjes halen het niet qua smaak bij verse bietjes. Voorgekookte en geraspte bietjes tegenover verse bietjes, dat is werkelijk dag en nacht verschil! Ik ben groot fan en verzot op deze pure en veel minder zoete exemplaren. Het is wat meer werk om ze te bereiden, maar ook leuk! En vooral verrukkelijk! Wist je dat er verschillende kleuren bietjes bestaan, naast rode bijvoorbeeld ook rood/witte en gele. Ik kocht ze, evenals de granaatappelpitjes uit het recept bij een 'gezonde' of 'groene' winkel (natuurvoedingswinkel). Het assortiment bij deze winkels wordt steeds groter en veel mensen zien het belang van gezond eten en verantwoorde voeding in. En je ziet en maakt weer eens iets bijzonders.

Voor vier lieve vrienden en mijn echtgenoot maakte ik de afgelopen week als bijgerecht bij een winterse ovenschotel een superlekkere verse bietensalade. Iedereen was er verrukt over en het oordeel was unaniem: zo zijn bietjes echt heel erg lekker en bijzonder.

Dit gerecht kun je enkele uren of een dag van tevoren maken, zodat alle ingrediënten goed kunnen intrekken.

Voorgerecht voor 6-10 personen.

Voedingswaarde per persoon (op basis van 10 personen): 146 kcal, 3,6 eiwitten, 9,3 koolhydraten, 9,6 vet, 3,5 vezels.

Benodigdheden:
3 gele, 3 rode en 3 wit-rode ongekookte bietjes
De bietjes schoonspoelen en het steeltje een stukje laten zitten De bietjes koken of stomen (mijn voorkeur) tot ze gaar zijn (hangt van het soort af 20 tot 40 minuten). Snijd de onderkant en het steeltje van de bietjes af en ontvel ze (gaat eenvoudig met de hand, want het velletje zit los). Snijd de gepelde bietjes in partjes.

2 uien, in dunne partjes
1 rode peper, in kleine stukjes
10 walnoten, fijngestampt in de vijzel
1 zakje granaatappelpitjes (vers)

Voor het sausje
6 eetlepels framboos-granaatappelsap
2 eetlepels olijfolie
Zeezout en vers gemalen zwarte peper
Voeg dit alles bij elkaar en roer flink door

De bietjes met alle ingrediënten vermengen en het sausje erdoor roeren. Enkele uren laten intrekken.

Tip: Eet er een stukje gegrilde kip of vis bij voor een complete maaltijd. Of maak aardappeltorentjes uit de oven met de SanaSlank aardappelpuree.

Eet smakelijk


Lees meer over